Wat is coaching?

Elke begeleiding is maatwerk. De relatie tussen coach en coachee speelt een belangrijke rol bij de invulling én het succes van een traject.
Zoals je misschien al gemerkt hebt, is het aanbod aan hulpverlening enorm. Zo zijn er advies, coaching, counseling en therapie en daarbinnen zijn er weer eindeloos veel methodieken en visies. Waar het typen hulpverlening betreft, bevindt coaching zich ergens op de schaal tussen advisering en therapie in.

Ik ga niet zeggen wat jij moet doen

Bij advisering wordt een vraag gesteld en volgt daarop een advies (versimpeld gezegd). Jij vraagt bijvoorbeeld welke aanpak het meest geschikt is voor je jaloerse man of vrouw en ik raad je er 1 aan. Dat is coaching niet. Ik ga jou niet zeggen wat je moet doen. Jij bent een volwassen man of vrouw die zelf richting geeft aan zijn of haar leven.

Het andere eind van de schaal is therapie. Naar een therapeut ga je wanneer je emotionele blokkades of trauma’s ervaart die jouw welbevinden in de weg staan. Er is meer ‘achtergrondwerk’ nodig dan het krijgen van inzicht en het aanleren van nieuwe vaardigheden en gedrag.          

Professionele begeleiding

De Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) geeft deze definitie van coaching: “Coaching is die vorm van professionele begeleiding, waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen”. In feite zijn jij en ik 2 experts die als team aan de slag gaan: jij als expert op het gebied van jouw leven, ik als expert om het beste in jou en jouw leven naar boven te halen. Een coachingstraject kun daarom het beste zien als een leertraject. Jij ontwikkelt inzicht en vaardigheden en je leert die toepassen in de praktijk, waardoor je meer voldoening kunt halen uit je persoonlijke ontwikkeling, je relaties, je werk, waar je behoefte ook maar ligt.       

wat is coaching

Met counseling dieper in op de oorzaken

Ik noemde ook nog counseling als begeleidingsvorm. Counseling ligt tussen coaching en therapie in. Waar coaching vooral doelgericht is, gaat counseling dieper in op mogelijke oorzaken van een probleem. Een voorbeeld daarvan is hulp bij relatieproblemen en seksualiteit. Ook daarvoor kun je bij me terecht.   

Tot slot: de grenzen tussen de verschillende vormen van begeleiding zijn flexibel. Een psycholoog of psychotherapeut zal coaching toepassen waar nodig. Ik als coach/counselor maak gebruik van inzichten en theorieën uit de psychologie. In de praktijk is elke begeleiding maatwerk en speelt ook de relatie tussen coach en cliënt een belangrijke rol bij de invulling én het succes van een traject. Uiteindelijk is het zoals de Engelsen zeggen: “the proof of the pudding is in the eating”.

Olga Edens
Beeldmerk_Beyond_Coaching

Wil je dat ik je verder help?

Ga je jouw proces met me aan dan heb je een stimulerende en prikkelende coach gevonden die enthousiast gelooft in jouw mogelijkheden!