Cases
Ik erger me aan mijn partner
Kleine ergernissen komen in elke relatie voor. Dat is normaal en niet direct reden tot zorg. Toch is het goed om ze in de gaten te houden. Denk aan het beroemde ‘dopje op de tandpasta’: de simpele dingen waar we ons aan ergeren bij onze partner, kunnen irritant zijn maar vaker staan ze symbool voor onderliggende frustraties. Had je je bijvoorbeeld meer bevredigd gevoeld in bed, dan had dat dopje je waarschijnlijk gestolen kunnen worden. Ik bedoel maar.
Kijk naar Luc en Mia (fictieve namen van echte personen uit mijn praktijk). Iets kleins als zijn diepe zucht wanneer ze hem herinnerde aan de heg die hij een week geleden zou snoeien. Het topje van een ijsberg. Daaronder een stil gevecht van wederzijdse gekwetstheid en het gevoel niet gezien te worden. Zijn gedachten: “Kan ze niet stoppen met zeuren? Dan snoei ik die rotheg, en wat dan? Ze is me er toch niet dankbaar voor en verzint weer iets anders om me te verwijten. Hoe kan ik haar laten zien dat ik van haar houd? Vanavond in bed probeer ik toenadering te zoeken.” Haar gedachten: “Hoor die zucht. Alsof het een enorme gunst is om wat voor me te doen. En dan vanavond in bed zeker weer van alles willen. Ik wil zo graag gewaardeerd worden.”
Hier is geen goed of fout, alleen 2 kanten van het verhaal. In onze sessies leerde Mia door het naspelen van gesprekken als deze, waarbij we om beurten haar rol en die van Luc aannamen, wat het effect was van haar eigen houding. Ook leerde ze omgaan met de spanning in haar lichaam tijdens een gesprek met Luc. Door bewust te communiceren en een beroep te doen op haar vriend op een gelijkwaardige en waarderende manier, kon ze uiteindelijk de cirkel van verwijten doorbreken. Zo ontstond de ruimte bij Luc en Mia om elkaar weer echt te zien en te steunen.
Kijk voor meer toelichting over dit aandachtsgebied “relaties” op de betreffende pagina. Wat jouw vraag ook is, ik kijk ernaar uit om jouw uitdaging te bespreken.
..en nu verder!
- Relatiecoaching
- Relatie APK