Stilte onwennig

Stilte. Zijn we het verleerd?

“The quieter you become, the more you are able to hear”
Ram Dass – Spiritueel Leraar (1931-2019)
Net zoals het leek of de lockdown niet voorbij zou gaan, zo gewoon lijkt het alweer dat we eruit zijn. Ik voel me er dubbel onder. Het dieptepunt van de crisis was voor veel mensen in veel opzichten verdrietig. Toch bracht die ook iets wat we in deze maatschappij zijn verleerd: stilte.
Introvert of extravert en jong of oud, de basis van ons brein werkt hetzelfde. In rust wordt dat deel van de hersenen geactiveerd dat ingekomen informatie, als in een postkamer, verwerkt en archiveert. Dit is als het ware het administratieve proces achter gezegdes als ‘iets even laten bezinken’. Zo ontstaan ook nieuwe inzichten en ideeën. Je hebt vast weleens meegemaakt dat je tijdens het tandenpoetsen of op een ander ‘onbewaakt moment’ ineens een ingeving kreeg of je iets belangrijks herinnerde. Houd je jezelf constant bezig dan draaien je hersenen steeds op volle toeren en is er voor archivering geen ‘schijfruimte’ meer over. Kijk maar naar je computer: tijdens grote updates moet je wachten tot hij klaar is voor je weer door kunt werken. Ontzeg je jezelf voor een lange tijd momenten van rust dan riskeer je overspannenheid, of zelfs een burn-out.
Als je het niet gewend bent, kan stilte onwennig aanvoelen of zelfs eng. Meditatie kan helpen. Voor sommige mensen heeft koken, in de tuin werken of muziek luisteren eenzelfde effect. De sleutel: durf regelmatig te stoppen met rennen en moeten en gun jezelf een pauze (ook van je telefoon en de tv!). Je lichaam en je geest zijn je er dankbaar voor.
Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Misschien is lifecoaching dan iets voor jou. Bel of mail me gerust voor een gratis kennismaking.